Sudoku fajtái

Sudoku 9×9

A sudoku játék az egész világon népszerű és kedvelt logikai játék. Célja, hogy a 9×9 mezőre osztott sudoku táblába úgy írjuk be a számokat egytől kilencig, hogy minden sorban és minden oszlopban egy szám csak egyszer szerepelhet, viszont egyszer szerepelnie is kell. A 9 kis négyzetre osztott táblákat pedig szintén úgy kell kitölteni, hogy minden szám egyszer szerepeljen benne.

Sudoku 4×4

A klasszikus sudoku egy könnyített változata. A játék alapvető szabályai ugyanazok, de lényegesen kisebb táblán, kevesebb mezőbe kell megtalálni a megfelelő számokat. A játék egy összességében 4×4-es táblán zajlik ami 4 2×2-es mezőre van osztva, ahova 1-4-ig be kell írni a megfelelő számokat. Kiváló verzió azoknak akik még csak ismerkednek a játékkal, illetve gyerekek számára is ideális választás lehet.

Sudoku 16×16 (mega sudoku)

A klasszikus sudoku egy jelentősen nehezített változata. A játék alapvető szabályai megegyeznek a klasszikus sudokuéval, de tekintve hogy a pálya 16×16 mezőből áll a ami 16 4×4-es kis táblára van felosztva, a helyes megfejtéshez jóval nehezebb és hosszabb út vezet mint az eredeti verziónál. A sorokba és az oszlopokba a számokat 1-16-ig kell beírni ebben a verzióban és léteznek olyan változatok is ahol a 10-16-ig terjedő számokat az A-G betűk helyettesítik. Kiváló választás azoknak akik úgy érzik már a legnehezebb 9×9-es sudoku pályákat is túl könnyen meg tudják oldani.

Killer sudoku

A cél kitölteni a táblát számjegyekkel 1-től 9-ig úgy, hogy a következő feltételek teljesüljenek: minden sor, oszlop és alnégyzet pontosan egyszer tartalmazzon minden egyes számot (1-től 9-ig) és az alakzatokban lévő számjegyek összegének meg kell egyeznie az alakzat sarkában szereplő számmal. Az egyik szám sem szerepelhet többször egy kis alakzatban (ez az alapvető szabálya a Killer Sudokunak, ami azt jelenti egyben, hogy semelyik alakzat sem állhat 9 mezőnél többől).

Hypersudoku

A hypersudoku az egyik legnépszerűbb változata az alap Sudokunka. Szerte a világon megjelenik újságokban és magazinokban is. Az elrendezés megegyezik az alap sudokuéval azzal a különbséggel, hogy plusz belső – szintén 9 egységre osztott- területek meg vannak megjelölve a táblán ahol ugyancsak 1-től 9-ig kell szerepelnie a számoknak. A megoldás menete emiatt egy kicsit különbözik az alap sudokuétól az átfedő négyzetek befolyása miatt. Az átfedés több olyan információt ad a játékosnak, amivel lecsökkentheti a lehetőségek számát a fennmaradó négyzetekben és ezzel valamennyivel könnyebbé teszi a rejtvény megfejtését, ugyanakkor több altáblát kell egyszerre átlátni ami pedig nehezíti a megoldást. A megközelítés a sudokuéhoz hasonló, de az oszlopok és sorok helyett az alnégyzetek és átfedések átlátásán van a nagyobb hangsúly.